14 March 2019

Bezoekers tellen zonder wifi tracker

De afgelopen dagen verschenen verschillende artikelen in de media over wifi trackers in de binnenstad in relatie tot de privacy wet. Onder andere Nu.nl, en Trouw meldden dat steeds meer gemeenten de omstreden wifi trackers op ‘zwart’ zetten en geen mac-adressen meer opslaan. De discussie is niet nieuw; al in 2015 publiceerde het College bescherming persoonsgegevens (CBP) dat, en ik citeer: “Het volgen van mensen in en rond winkels via de wifi-signalen van hun mobiele apparaten zonder hen hierover te informeren, is in strijd met de wet”.

Is Mac-adres een persoonsgegeven?

In 2017 weidde een advocatenkantoor een blog aan de vraag of een mac-adres tot een persoonsgegeven hoort. De conclusie: zolang data niet terug te traceren is naar een persoon, is er geen sprake van persoonsgegevens. Maar het CBP laat de vraag echter onbeantwoord en wijst gemeenten juist op de strenge voorwaarden voor het gebruik van wifi trackers. De zorg om de privacy van passanten is volgens Crowdcom dan ook terecht. Zolang er geen uitspraak gedaan is over het gebruik van mac-adressen en bovendien steeds meer weerstand ontstaat tegen het actief volgen van bezoekers adviseren wij om niet te tellen met wifi trackers. We zien dat gebruikers van wifi trackers de druk van de publieke opinie ook voelen en zogenaamde wifi-me-niet registers openen. De vraag ontstaat welke persoonlijke gegevens je moet prijsgeven in het register om niet gevolgd te worden.

Belangrijke data

Toch is het tellen van bezoekers in winkelstraten, op festivalterreinen en in gebouwen van onschatbare waarde. De tellingen zijn in groeiende mate dé graadmeter voor het winkelbeleid van een binnenstad. Veiligheidsdiensten gebruiken tellingen tijdens evenementen om publieksdrukte te reguleren en marketeers tellen om het effect van een campagne of event te meten. Er is, kortom, een grote behoefte aan data zonder de privacy van bezoekers in het gedrang te laten komen.

AVG proof tellen

Crowdcom gebruikt verschillende telsystemen om nauwkeurig, betrouwbaar en discreet bezoekers te tellen. Onze video analyse systemen slaan geen beelden op, maar zetten bewegingen van bezoekers direct om in teldata. Zo kunnen we publieksstromen zeer nauwkeurig tellen zonder persoonsgevoelige informatie te gebruiken. De resultaten worden via een eigen netwerk direct verwerkt in ons Event Dashboard waarmee we met uitgebreide rapportagetools publieksstromen, drukte, bezettingsgraden en knelpunten inzichtelijk kunnen maken.

Benieuwd naar de mogelijkheden en de techniek die er achter schuil gaat? Neem vrijblijvend contact met ons op via 085-2030910 of info@crowdcom.nl

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op