8 februari 2019

Hulpdiensten en gemeenten: stop publiek inschatten, start tellen

Donderdag 7 februari stond het Malieveld in Den Haag bezaaid met klimaatspijbelaars uit het hele land. Hoeveel scholieren er exact hebben gedemonstreerd voor een actiever klimaatbeleid is onbekend. Steeds vaker worden er geen aantallen meer gecommuniceerd door hulpdiensten en organisatoren. “Voor je het weet ben je onderdeel van een politieke discussie”, aldus veiligheidswetenschapper Otto Adang in De Volkskrant.

Noodzaak van betrouwbaar tellen

De Haagse politie en gemeente verwijzen naar elkaar en een schatting wordt niet gegeven. Voor een veilig verblijf van bezoekers op evenementen is het echter van groot belang om deze mensenmassa’s goed te kunnen becijferen en vooral goed te monitoren. Door betrouwbaar publieksaantallen te tellen kan men overcrowding voorkomen en anticiperen op de naderende drukte. Bovendien leveren bezoekerstellingen een schat aan andere data op waarmee knelpunten worden voorkomen en publieksstromen beter worden begeleid. Ook op een buitenlocatie zoals het Haagse Malieveld is het betrouwbaar tellen van publiek mogelijk, mits de juiste hulpmiddelen worden ingezet.

Slimme techniek helpt een handje

Crowdcom voorziet jaarlijks tientallen evenementen, festivals en beurzen van live inzicht in bezoekersaantallen. We gebruiken intelligente telsystemen op routes en doorgangen. Zo tellen we tot 95% betrouwbaar passanten. Door de telsystemen te koppelen aan ons Event Dashboard, worden publieksaantallen becijfert met de hoogst mogelijke betrouwbaarheid. Bovendien zijn we in staat om direct analyses uit te voeren en knelpunten te voorspellen. Zo ondersteunen we hulpdiensten en organisatoren om met elkaar het verblijf tijdens evenementen een stukje veiliger te maken.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op